Er was eens... Petit Bateau
Petit Bateau is vernoemd naar het kinderliedje « Maman les p'tits bateaux qui vont sur l'eau ont-ils des jambes ? » (Mama, hebben de bootjes op het water benen?). Het wordt al jaren van generatie op generatie overgedragen. In 1918 inspireerde Etienne Valton, zoon van Pierre Valton en oprichter van Petit Bateau, zich op dit liedje om de pijpen van de lange onderbroeken uit die tijd te verkorten. Zo ontstond de beroemde katoenen slip voor kinderen.
Petit Bateau in de loop der jaren
Waar wordt mijn Petit Bateau vervaardigd ?
Elke dag, overal ter wereld, staan wij met meer dan 3000 medewerkers klaar om, met veel liefde voor onze producten, samen het Petit Bateau-avontuur te delen. In Frankrijk zijn wij het talrijkst. Ook vandaag nog ontwerpen, breien en kleuren een 1000-tal personen in onze fabriek van Saint Joseph de Troyes, daar waar alles begon 124 jaar geleden... Levend erfgoed waar we bijzonder trots op zijn.
En toen moesten we groeien... zonder daarom onze overtuigingen te verloochenen: kleding gemaakt volgens de echte Petit Bateau-traditie. Onze producten worden voor meer dan 80% in Frankrijk of in onze industriële centra in Maghreb-landen vervaardigd. Elke stap van het productieproces wordt onderworpen aan uiterst strenge kwaliteitscontroles. Een geheel van acties, normen en waarden dat de basis vormt van de knowhow van Petit Bateau.
Groeien betekent ook andere werkwijzen ontwikkelen die los staan van ons handelsmerk. Dus voor 20% van onze productie rekenen we op het vakmanschap van partners. Maar zeker niet eender welke partner! In Europa, net zoals in Afrika of Azië, eisen we dezelfde cultuur van uitmuntendheid. Want de kwaliteit van Petit Bateau moet niet meer uitgevonden worden!
De breikennis van Petit Bateau in cijfers
Productiekennis in de loop der jaren
Alles begint met een katoendraad die zich als een cocon afwikkelt. Petit Bateau selecteert het katoen zorgvuldig en tovert het met breimachines om tot stoffen en jersey. Het breiwerk moet dan zes tot twaalf uur in een verfbad weken, zodat het de kleur volledig opneemt. Dan is het tijd voor de confectie, waarbij de stylisten van het huis de ontwerpen op papier leven inblazen. Eerst gebeurt het breiwerk en daarna worden de stukken met een patroon gezeefdrukt of geborduurd. Twee delicate stappen die erg veel vakkennis vragen. Tot slot bevestigen we de verschillende stukken met de hand nauwkeurig aan elkaar en werken we alles tot in de puntjes af. We controleren elke stap streng, van de kwaliteit van het katoen tot die van het eindproduct. Elk Petit Bateau product wordt letterlijk naad per naad getest voordat het ons atelier verlaat.
De kwaliteit van Petit Bateau
Een tweede leven voor mijn Petit Bateau
Omdat onze kleding gemaakt is om samen met u grootse avonturen te beleven... Omdat wijzelf, net als alle grote kinderen, ook wel eens vlekken maken op onze lievelingskledij…
Omdat zoiets geen reden kan zijn om ze weg te gooien of om ze niet verder door te geven aan broertjes of zusjes, neefjes of nichtjes.
In onze video's "Ik deed het niet met opzet" vindt u enkele tips om uw favoriete Petit Bateau met zware averij, te herstellen of te hergebruiken.
De iconen van Petit Bateau
Materiaal en afwerking
Partners
Petit Bateau werkt regelmatig samen met modeontwerpers. Zo hebben Carven, Tsumori, Chisato, Cédric Charlier, de heer Christian Lacroix, het modehuis Kitsuné en Ines de la Fressange al collecties voor ons ontworpen. Daarin gaven ze telkens een eigenzinnige kijk op onze iconische stukken. Ook steunt Petit Bateau jonge creatieve geesten via een innovatieve samenwerking met het Internationaal Festival van de Mode en de Fotografie van Hyères. Iedere winnaar krijgt de kans om voor ons een volledig eigen collectie te ontwerpen. Na de Finse Satu Maaranen en de Japanner Kenta Matsushige, de Duitse Annelie Schubert, de Japanner Wataru Tominaga is het in 2018 de beurt aan de Zwitserland Vanessa Schindler. Ook buiten de modewereld doet Petit Bateau er alles aan om iets uit de kindertijd levend te houden, o.a. door middel van originele partnerschappen. Zo lieten Claude Ponti en Hervé Tullet, emblematische auteurs van uitgeverij l’Ecole des loisirs, Keith Haring, Deyrolle en Marie-Agnès Gillot om beurten hun fantasie al de vrije loop op onze T-shirts, ondergoed en iconische kledingstukken van het merk.
.