Er was eens... Petit Bateau

Petit Bateau is vernoemd naar het kinderliedje « Maman les p'tits bateaux qui vont sur l'eau ont-ils des jambes ? » (Mama, hebben de bootjes op het water benen?). Het wordt al jaren van generatie op generatie overgedragen. In 1918 inspireerde Etienne Valton, zoon van Pierre Valton en oprichter van Petit Bateau, zich op dit liedje om de pijpen van de lange onderbroeken uit die tijd te verkorten. Zo ontstond de beroemde katoenen slip voor kinderen.

Petit Bateau in de loop der jaren

Waar wordt mijn Petit Bateau vervaardigd ?

 

Elke dag, overal ter wereld, staan wij met meer dan 3000 medewerkers klaar om, met veel liefde voor onze producten, samen het Petit Bateau-avontuur te delen. In Frankrijk zijn wij het talrijkst.  Ook vandaag nog ontwerpen, breien en kleuren een  1000-tal personen in onze fabriek van Saint Joseph de Troyes, daar waar alles begon 124 jaar geleden... Levend erfgoed waar we bijzonder trots op zijn.

 

En toen moesten we groeien... zonder daarom onze overtuigingen te verloochenen: kleding gemaakt volgens de echte Petit Bateau-traditie. Onze producten worden voor meer dan 80% in Frankrijk of in onze industriële centra in Maghreb-landen vervaardigd. Elke stap van het productieproces wordt onderworpen aan uiterst strenge kwaliteitscontroles. Een geheel van acties, normen en waarden dat de basis vormt van de knowhow van Petit Bateau.

 

Groeien betekent ook andere werkwijzen ontwikkelen die los staan van ons handelsmerk. Dus voor 20% van onze productie rekenen we op het vakmanschap van partners. Maar zeker niet eender welke partner! In Europa, net zoals in Afrika of Azië, eisen we dezelfde cultuur van uitmuntendheid. Want de kwaliteit van Petit Bateau moet niet meer uitgevonden worden!

 

 

De breikennis van Petit Bateau in cijfers

Productiekennis in de loop der jaren

Alles begint met een katoendraad die zich als een cocon afwikkelt. Petit Bateau selecteert het katoen zorgvuldig en tovert het met breimachines om tot stoffen en jersey. Het breiwerk moet dan zes tot twaalf uur in een verfbad weken, zodat het de kleur volledig opneemt. Dan is het tijd voor de confectie, waarbij de stylisten van het huis de ontwerpen op papier leven inblazen. Eerst gebeurt het breiwerk en daarna worden de stukken met een patroon gezeefdrukt of geborduurd. Twee delicate stappen die erg veel vakkennis vragen. Tot slot bevestigen we de verschillende stukken met de hand nauwkeurig aan elkaar en werken we alles tot in de puntjes af. We controleren elke stap streng, van de kwaliteit van het katoen tot die van het eindproduct. Elk Petit Bateau product wordt letterlijk naad per naad getest voordat het ons atelier verlaat.

De kwaliteit van Petit Bateau

Ontdekken

Veiligheid en vereisten

Petit Bateau is een merk dat beschermt, net als de veilige armen van mama. Daarom ontwerpen we gebreide kleding voor pasgeborenen, ondergoed en nachtkleding met het Oeko-Tex®-label. We werken al bijna tien jaar nauw samen met Oeko-Tex®. U en uw baby kunnen dus op beide oren slapen!

Veiligheid en vereisten

Een tweede leven voor mijn Petit Bateau

Mijn Petit Bateau herstellen

Omdat onze kleding gemaakt is om samen met u grootse avonturen te beleven... Omdat wijzelf, net als alle grote kinderen, ook wel eens vlekken maken op onze lievelingskledij…

Omdat zoiets geen reden kan zijn om ze weg te gooien of om ze niet verder door te geven aan broertjes of zusjes, neefjes of nichtjes.

In onze video's "Ik deed het niet met opzet" vindt u enkele tips om uw favoriete Petit Bateau met zware averij, te herstellen of te hergebruiken.

Video Tweede Leven Grote smulpartij Petit Bateau Video Tweede Leven Stunttelen in het gras Petit Bateau Video Tweede Leven Liefde in overloed Petit Bateau Video Tweede Leven Avonturiers door dik en dun Petit Bateau Video Tweede Leven Poging tot kunst Petit Bateau Video Tweede Leven Modeontwerper in wording Petit Bateau

De iconen van Petit Bateau

De oliejas

De oliejas

De oliejas heeft een enorm rijke geschiedenis en roept het beeld van Bretoense landschappen en grijze dagen op. Toch verkoos hij al lang geleden het vasteland boven de zee. Onmisbaar in de kleerkast van kinderen die graag in plassen springen en een favoriet van iedere volwassene die zich op een stijlvolle manier tegen een plensbui wil beschermen. Oei, het regent ... En dan?

De caban

De caban van Petit Bateau is geïnspireerd op de marineofficieren, wat hem een unieke look geeft die u uit de duizend herkent! Een tijdloze must have die elke trend overleeft.

De caban

De marinière

Bij Petit Bateau weten we de marinière te combineren! Dit iconische kledingstuk is zowel comfortabel als degelijk. Bovendien steken we de strepen elk seizoen in een ander jasje. Hij gaat nooit uit de mode en valt bij groot én klein in de smaak.

Marinetrui

De marinetrui met zijn gouden knopen zorgt voor een chique uitstraling. Zacht, warm en heel geliefd, zowel bij kleine zeematrozen als landrotten.

Marinetrui
Het t-shirt

Het t-shirt

Het T-shirt van Petit Bateau was oorspronkelijk een onderhemd dat eerst uit wol en later uit kwaliteitskatoen bestond. In 1994 liet een belangrijke modeontwerper zijn modellen over de catwalk flaneren met eenvoudige witte T-shirts onder zijn ontwerpen: T-shirts van Petit Bateau! Dit bracht een kleine revolutie teweeg. Het onderhemd werd een volwaardig kledingstuk.

De slip

In 1918 nam Etienne Valton een ingrijpende beslissing: hij knipte de pijpen van de traditionele lange onderbroek af en maakte er een comfortabelere, praktischere slip van. Een unieke ommekeer in de evolutie van het ondergoed

De slip
De Body

De Body

In 1980 maakte Petit Bateau het leven van baby’s en hun ouders heel wat gemakkelijker: de body met drukknopen tussen de benen en Amerikaanse armsgaten was geboren! Deze body mag niet ontbreken in de kleerkast van uw oogappel. Niet alleen kan uw spruit er vrijer door bewegen, voor u is het ook gemakkelijker om hem aan te kleden en zijn luier te verversen. Lang leve de uitvinders van de body!

De knuffel

Al generaties lang koesteren kinderen de knuffels van Petit Bateau met hun lange oren en zachte katoen. Dankzij de dubbele voering van donzig katoen vanbuiten en zachte vulling vanbinnen worden ze meteen de beste vriendjes van de allerkleinsten. Het konijn, de beer, de muis, de platte of de personaliseerbare knuffel ... Welke wordt uw baby’s eerste beste vriend? Ook ideaal als geboortegeschenk!

De knuffel

Materiaal en afwerking

Boucléfluweel

In 1960 werd in de ateliers van Petit Bateau de eerste fluwelen pyjama gestikt. Hij is niet alleen praktisch, soepel en ongelooflijk zacht, maar behoudt ook zijn vorm en houdt u lekker warm.

Boucléfluweel
Bouclébadstof

Bouclébadstof

Onze bouclébadstof bestaat uit 85% katoen en geeft een zacht en comfortabel gevoel. Ideaal voor pyjama’s en bad- en kinderaccessoires dus.

De picotsteek

De picotsteek is een los minilusje. Voor die verfijnde en elegante afwerking waar iedereen dol op is.

De picotsteek
Gekartelde boord

Gekartelde boord

De gekartelde boord bestaat uit strakke steken. In de jaren 1960 ontwikkelde Petit Bateau een speciale machine voor deze boord.

De Milleraies

Voor dit gestreepte breiwerk met twee draden (in 1970 uitgevonden door Petit Bateau) zijn speciale ambachtslui nodig. En vanwaar de naam ‘milleraies’? Omdat er duizenden strepen (in het Frans ‘mille rayures’) op de stof staan natuurlijk!

De Milleraies

Partners

Petit Bateau werkt regelmatig samen met modeontwerpers. Zo hebben Carven, Tsumori, Chisato, Cédric Charlier, de heer Christian Lacroix, het modehuis Kitsuné en Ines de la Fressange al collecties voor ons ontworpen. Daarin gaven ze telkens een eigenzinnige kijk op onze iconische stukken. Ook steunt Petit Bateau jonge creatieve geesten via een innovatieve samenwerking met het Internationaal Festival van de Mode en de Fotografie van Hyères. Iedere winnaar krijgt de kans om voor ons een volledig eigen collectie te ontwerpen. Na de Finse Satu Maaranen en de Japanner Kenta Matsushige, de Duitse Annelie Schubert, de Japanner Wataru Tominaga is het in 2018 de beurt aan de Zwitserland Vanessa Schindler. Ook buiten de modewereld doet Petit Bateau er alles aan om iets uit de kindertijd levend te houden, o.a. door middel van originele partnerschappen. Zo lieten Claude Ponti en Hervé Tullet, emblematische auteurs van uitgeverij l’Ecole des loisirs, Keith Haring, Deyrolle en Marie-Agnès Gillot om beurten hun fantasie al de vrije loop op onze T-shirts, ondergoed en iconische kledingstukken van het merk.

.